23 ian. 2011

„VERDE ÎN URBAN PENTRU NEVĂZĂTORI” (2009 - 2010)


Proiectant general: Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP
Sef proiect: ing.peis. Armand Beldea
Grafica si concept initial: stud.peis. Andrei Condoros
Proiectat si desenat: ing.peis. Armand Beldea , ing.peis. Dara Nicoleta, ing.peis. Paula Pop, ing.peis. Alexandru Ciobota, ing.peis. Raluca Rusu, ing.peis. Fleste Adriana, ing.peis. Cristian Ilea.
Parteneri:
Primaria Municipiului Timisoara – PMT prin:
- Serviciul Spaţii verzi, Primaria Municipiului Timişoara
- Direcţia de Urbanism, Primaria Municipiului Timişoara
Asociatia Nevazatorilor din Romania, Filiala Timis - Caras Severin (ANR)
Liceul Teoretic „Iris” Timisoara
Scoala Generala cu clasele I-VIII, Nr.1, Timisoara
Colaboratori:
Membriu ANR: Enache Gheorghe
Sculptura: Horia Bojin
Graffitti: Flaviu Roua (Jones)
Sonorizare: Vizuroiu Florin
Plante: ing.peis. Zsolt Matefi
Foto/video: Alina Negru, Diana Avramica (2 puncte/Recult), Mihai Grozavescu (sc Aquatim sa)
Workshop: Ana Maria Teodorescu (Cloud Factory), LSFMT / MEA Timisoara.
Presa: Evenimentul zilei, Mediafax, Radio Resita, TVR, TVT 89, Realitatea TV, Renasterea banateana, Agenda magazin, Analaog TV,
Faza de proiect: implementat (2010)
Functiune: spatiu verde urban
Suprafaţa amenajată: 1160 mp
Amplasament: str. Independentei, nr.9, Timisoara (curtea interioara a sediului A.N.R.)
Valoare investitie: 147.000 RON (aprox.)
Finantator: Fundatia pentru Parteneriat (FPP), MOL Romania, Primaria Municipiului Timisoara prin Directia de Mediu, Fundatia Vodafone Romania.
Beneficiar principal: Asociatia Nevazatorilor din Romania, Filiala Timis - Caras Severin (ANR)
Beneficiar: Primaria Municipiului Timisoara

Scurtă descriere: Proiectul ` VERDE in URBAN pentru NEVAZATORI ` doreste incurajarea persoanelor cu dizabilitati de vedere in a-si intelege si dezvolta abilitatile de perceptie si orientare in spatiul verde, ca maniera de participare la viata sociala a comunitatii.
Se doreste angrenarea acestora in activitati practice si sociale, ca argument pentru incurajarea si altor categorii de persoane cu dizabilitati a se implica si integra intr-o astfel de activitate prin implementarea acestui gen de proiect, tinand cont ca spatiul verde este un spatiu care ofera diverse modalitati de recreare si de care putem beneficia cu totii, daca este realizat dupa nevoile fiecarui utilizator.
Asociatia Peisagistilor din Romania - AsoP, initiatoarea acestui proiect, va proiecta bazele unei structuri verzi urbane, adecvate din punct de vedere ecologic, functional si estetic. Curtea interioara a Asociatiei Nevazatorilor din Romania, este un spatiu necorespunzator amenajat si utilizat, fapt pentru care necesita o reabilitare peisagera imediata, la un standard ridicat, standard cu care AsoP abordeaza permanent diversele probleme legate de mediu si arhitectura peisagera.
Conceptul initial al proiectului a pornit de la insasi ideea de vizibilitate, privire, perceptie cu ajutorul ochilor. Structura generala a compozitiei s-a modelat si organizat treptat  in jurul  unui model reprezentativ conceptului, cel al unui ochi uman. Forma globulara, ploapele, genele, irisul sunt cateva din elementele ce au inspirat procesul de design prin observarea directa  a sit-ului si  mai ales prin identificarea atenta  a nevoilor specifice pe care oamenii cu dizabilitati de vedere le au in viata de zi cu zi.
A face “vizibil”, perceptibil un spatiu atat ca volumetrie cat si ca orientare , oamenilor cu dizabilitati de vedere a provocat si mai pregnant ideea de exploatare a abilitatilor senzoriale (simt tactil, vaz, auz, miros), intuitive si sociale.
Implicarea comunitatii se va face prin informarea presei locale, prin tinerea unei lectii deschise elevilor Liceului Teoretic Iris (Scoala de ambliopi), prin realizarea evenimentului Ziua Portilor Deschise, zi in care publicul larg va fi invitat sa viziteze sediul ANR, materialele culturale si educative cu care asociatia lucreaza si nu in ultimul rand prin vizitarea si utilizarea intregului sit reabilitat.
Viabilitatea si continuarea proiectului se va baza in mare masura pe implicarea echipei AsoP ce va intocmi un program de intretinerea a spatiului verde si va asigura consultanta ori de cate ori va fi nevoie.
Rolul AsoP România: Coordonarea proiectului; Încheierea de parteneriate cu Primăria Municipiului Timișoara, Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Timiș-Caraș Severin; Întocmirea documentației tehnice de peisagistică a proiectului  „Verde în Urban pentru Nevăzători„, oferirea de consultanță de specialitate în cadrul proiectului; Atragerea de surse de finanțare pentru implementare proiectului, prin depunerea unor  cererii de finanțări; Promovarea proiectului pe plan local, național și internațional.
Evaluarea proiectului: Realizarea primului proiect de peisagistică destinat persoanelor cu dizabilități de vedere; Organizarea unei lecții de educație ecologică, cu respectarea mediului și de înțelegere a proceselor naturale, cu implicarea elevilor Liceului Teoretic „Iris” (Şcoala de ambliopi) şi a Şcolii Generale nr.1,  în activități de recunoaștere a plantelor prin pipăit şi miros și plantări;  Infomarea opiniei publice asupra integrării la nivel de comunitate a persoanelor ampliope; Atragerea sumei de 6182 RON finanțare nerambursabilă și a unei sponsorizări în valoare de 6000 EURO;
Numarul persoanelor participante în activităţile proiectului:
Anuntarea temei de proiectare, proiectare propriu-zisa - 10 participanti
Alegerea solutiei finale - 10 participanti
Lansarea comanda pentru materile - 2 participanti
Efectuarea lucrarilor preliminare - 12 participanti
Realizarea lucrarilor de amenajare - 17 participanti
Plantarea vegetatiei - 7 participanti
Lectia deschisa - 73 participanti   
Ziua portilor deschise - 41 participanti

Informatii suplimentare:  Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP:
pagina oficiala: www.asop-romania.org.ro








 

2 comentarii:

  1. Vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut pentru mine { Dr dawn acuna }! Soțul meu a încetat să completeze actele de divorț după ce te-am contactat pentru a mă ajuta să opresc divorțul cu soțul meu și acum lucrurile merg mult mai bine acum. După cum ați spus, tot procesul privind divorțul a fost anulat și femeia rea ​​care provoacă problema în căsnicia mea a fost trimisă de soțul meu și acum suntem fericiți împreună, dacă aveți probleme în relație sau căsătorie sau orice alte probleme. , îi puteți e-mail la: ( dawnacuna314@gmail.com ) sau WhatsApp ei ( +2348032246310 ).

    S-a specializat pe următoarele vrăji:

    *Vrăji de dragoste
    *Vrăji de căsătorie
    *Vrăji de bani
    *Vrăji de frumusețe
    *Vrăji de bogăție
    *VÂRGILE DE ATRACȚIE SEXUALĂ
    *VRAJI DE VINDECA HIV
    *Vrăji de cazinou
    *ELIMINAȚI Vrăjile de blestem
    *Vrăji de protecție
    *Vrăji de loterie
    *Vrăji de noroc
    *VORGE DE FERTILITATE

    RăspundețiȘtergere
  2. Soțul meu m-a lăsat cu doi copii, m-am simțit groaznic și aproape m-am sinucis pentru că ne-a lăsat fără nimic. Am fost emoționat în tot acest timp pentru că copiii m-au tot întrebat unde este tata. Mulțumesc Dr. DAWN, pe care l-am cunoscut pe facebook care mi-a adus soțul acasă și a restabilit pacea între noi. Într-o zi fidelă în timp ce navigam pe internet am dat peste câteva mărturii despre Dr. DAWN și am simțit imediat nevoia să-i cer ajutor și acum mă bucur că mi-a ieșit totul până la urmă. Soțul meu este acasă acum cu copiii mei și nu a mai fost niciodată atât de multă dragoste și bucurie în casa mea până acum. Dacă aveți probleme similare,

    *Daca vrei sa ramai insarcinata.

    *Dacă vrei să restabilești pacea și fericirea în căsnicia sau relația ta.

    *Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.

    *Dacă vrei să oprești ghinionul sau ai nevoie de ritual pentru a prospera.
    Contactați Dr. DAWN, cu siguranță vă va ajuta,
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    WhatsApp: +2349046229159

    RăspundețiȘtergere