20 iun. 2011

„REABILITAREA INFRASTRUCTURII PUBLICE URBANE A MALURILOR CANALULUI BEGA” (2010)


Proiectant General: S.C. Search Corporation S.R.L.
Proiectant: S.C. Private Design S.R.L.
Subproiectant: ing.peis. Andrei Condoros / Andrei Condoros P.F.A.
Tema de proiectare: Elaborare studiu de fesabilitate, proiect tehnic + detalii de executie aferente Obiectului 2 - Lucrari de amenajare peisagistica. Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor canalului Bega.
Denumirea lucrării: Obiectului 2 - Lucrari de amenajare peisagistica aferente proiectului ‚Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor canalului Bega’
Faza de proiect: in curs de implementare
Amplasament: Terenul studiat se afla in intravilanul Municipiului Timisoara, pe malurile Canalului Bega ce strabate orasul pe o axa de la est la vest, impartindu-l in doua parti, una la nord si alta la sud.
Suprafata: 137 ha (10,6 km)
Valoare investitie: 51.650.114,49 RON
Fond de investitie: Programului Operaţional Regional, Axa prioritara 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”.
Beneficiar principal: Municipiul Timisoara
Beneficiar: S.C. Search Corporation S.R.L.

Concept: Amenajarile propuse se inscriu in si detaliaza prevederile PUG al Municipiului Timisoara si corespund obiectivelor pe termen lung ale Primariei Municipiului Timisoara precum si intereselor locuitorilor orasului, fapt dovedit prin rezultatul dezbaterilor publice organizate.
In urma disfunctionalitatilor identificate pe parcursul elaborarii proiectului PUZ, se propun urmatoarele solutii legate de circulatie – completarea inelelor de circulatie II si IV; noi treceri peste Bega auto/ velo/ pietonale; alee continua, neintrerupta, pietonala si pentru biciclisti pe ambele maluri; noi piste pentru biciclete – peste 10km pe fiecare mal; elaborarea unor studii ulterioare pentru amplasarea parcajelor in zona centrala; legate de spatii verzi – reamenajarea parcurilor si spatiilor verzi existente; crearea de noi spatii verzi; reglementarea dreptului de a construi pe malurile Begai; si legat de canalul navigabil – amenajarea canalului pentru navigatie; introducerea transportului in comun pe Bega si cu ambarcatiuni de sport/ agrement; accesul facil spre Bega pentru petrecerea timpului liber.

Lucrarile de interventii se inscriu in principal in urmatoarele categorii:
 • definirea zonei ca zona de agrement/timp liber si imbunatatirea accesului la malurile canalului prin crearea unei alei pietonal/biciclistice continue de-a lungul malurilor
 • imbunatatirea relatiei zonei verzi adiacente canalului cu restul orasului prin crearea de legaturi intre aceasta si oras
 • ridicarea calitatii spatiului public prin lucrari de asanare, conversie si reabilitare a spatiilor nefolosite ori a cladirilor degradate precum si eliminarea functiunilor generatoare de noxe, zgomot, praf, miros sau incomode prin natura lor
 • cresterea gradului de interes fata de zona studiata prin amplasarea unor functiuni atractive pentru populatie
 • imbunatatirea tranzitului in zona pietonal/biciclistic/auto prin crearea de noi legaturi si traversari a barierei naturale – Canalul Bega
 • cresterea utilizarii luciului de apa prin introducerea transportului in comun pe apa
 • inscrierea zonei intr-un concept la o scara mai larga de spina verde legata la cartierele orasului si localitatile limitrofe.
Conform PUZ - Malurile Canalului Bega, au fost stabilite anumite zone, in functie de destinatia si functiunea viitoare a acestora, si anume:
 • Zona A. Transformare, contine subzonele A I si A II. Este zona cuprinsa intre limita vestica a teritoriului administrativ al Municipi­ului Timisoara pana la strada Nufar. In imediata apropiere a canalului Bega zona este predominant industriala obiectivele principale prevazute in PUZ in aceasta zona reprezinta cresterea atractivitatii prin dezvoltarea unei zone de recreere si de petre­cerea a timpului liber, integrarea armonioasa in natura si peisaj a activitatilor zilnice, etc.
 • Zona B. Zona de locuit atractiva, contine subzonele functionale B. III si B. IV. Este zona dintre str. Nufar si limita vestica a Parcului Central. Aceasta zona cuprinde cartierul istoric Iosefin, alcatuit din constructii cu valoare istorica si arhitecturala. Accesibilitatea catre canalul Bega este partiala. Obiectivele principale prevazute in PUZ in aceasta zona constau in dezvoltarea unor segmente atractive de-a lungul malurilor canalului Bega destinate recreerii si petrecerii timpului liber si crearea unor repere cultura­le, etc.
 • Zona C. Centru verde luxuriant, contine subzonele C. V, C. VI si C. VII. Este zona dintre limita vestica a Parcului Central pana la limita estica a Parcului Copiilor. Aceasta zona cuprinde o serie de parcuri si servicii diversificate de-a lungul canalului Bega. Obiectivele principale prevazute in PUZ in aceasta zona constau in crearea de conexiuni intre parcurile existente si spatiile verzi de pe maluri prin inlaturarea/demolarea constructiilor neautorizate si necorespunzatoare,  orientarea/deschiderea serviciilor si facilitatilor catre apa, etc. 
 • Zona D. Zona de locuit atractiva II, contine subzona D. VIII. Este zona dintre limita estica a Parcului Copiilor pana la Podul Dacilor. Aceasta zona cuprinde cartierul istoric Fabric, alcatuit din constructii cu valoare istorica si arhitecturala. Obiectivele principale prevazute in PUZ in aceasta zona constau in imbunatatirea accesului catre canalul Bega, extinderea spatiului verde pentru imbunatatirea conditiilor de viata in cartier, etc. 
 • Zona E. Transformare II, contine subzonle functionale E. IX si E. X. Este zona dintre Podul Dacilor pana la Uzina de Apa. Aceasta zona cuprinde foste cladiri industriale in imediata apropiere a canalului Bega. Obiectivele principale prevazute in PUZ in aceasta zona constau in amenajarea taluzurilor astfel incat sa se pastreze caracterul natural existent prin imbunatatiri, deschiderea accesului spre canalul Bega, etc. 
 • Zona F. Zona rurala, contine subzona F. XI. Este zona dintre Uzina de Apa pana la limita estica a teritoriului administrativ al Municipiului Timisoara. Aceasta zona este de tranzitie spre mediul rural, cu suprafete intinse de terenuri agricole si pajisti. Obiectivele principale prevazute in PUZ in aceasta zona constau in protejarea caracterului rural, promovarea integrarii armonioase in natura si peisaj a activitatilor zilnice, etc. 
Un comentariu:

 1. Arata frumos in aceste schite (desene) insa in realitate (asta in eventualitatea infaptuirii proiectului) vom vedea intre aleea de promenada si luciul apei o "cultura" de buruieni precum vedem si astazi de-alungul canalului (pe cursul urban) mai putin in zona ultra-centrala.
  Ideal ar fi ca aleile de promenada si pistele de biciclisti sa fie coborate cat mai aproape de luciul apei precum in zona ultra-centrala (zona Flora). In varianta propusa mai sus, cu alei pe dig, stand pe banca, nu vei vedea decat malul opus, incepand de undeva de la mijlocul canalului. Propriul mal nu-l vei vedea si nici ce se intampla (eventual) pe el. Exista si pericolul alunecarii sau chiar caderii catre apa...

  RăspundețiȘtergere